contact@lastminute-sailing.com   |    +31 6 20553904

Meest gestelde vragen over uw zeilvakantie

Realtime beschikbaarheid Persoonlijk geverifieerde zeiljachten Vele zomer en winter bestemmingen
Realtime
beschikbaarheid
Persoonlijk
geverifieerde zeiljachten
Vele zomer en winter bestemmingen


Meest gestelde vragen over uw zeilvakantie:

Waarom uw zeilvakantie bij Lastminute Sailing boeken?
Wie is eigenaar van de jachten en wat voor ondersteuning kan ik verwachten?
Wat is de borg voor een zeiljacht?
Wat is inbegrepen en wat is extra?
Zijn alle charters voor 7 dagen? Zijn alle jacht charters van zaterdag tot zaterdag?
Welke kwalificaties zijn nodig om een jacht te huren?
Wanneer is een goede tijd om op een zeilvakantie te gaan?
Kan ik online boeken?
Speciale 'Corona' voorwaarden.

Voordat u reist:
Wat moet ik meenemen op mijn zeilvakantie?
Hoe laat kan ik aan boord van mijn jacht? Hoe werkt het als ik 's-nachts aankom?
Wat voor elektrische voorzieningen heeft mijn boot?
Hoeveel kost de brandstof?
Hoeveel bedragen de kosten voor overnachting in jachthaven, stadskade en voor anker?
Kan ik de boot laten bevoorraden voordat ik aankom?

Tijdens de reis:
Wat moet ik doen als er onderweg iets kapot gaat of als ik een klacht heb?Waarom uw zeilvakantie bij Lastminute Sailing boeken?

Garantie en zekerheid
Wij zijn verzekerd bij Yachtpool. Als wij failliet gaan zorgt Yachtpool ervoor dat uw vakantie gegarandeerd blijft.
Wij werken alleen met charterbedrijven samen die voldoen aan onze hoge kwaliteits eisen. Veel bedrijven zijn aangesloten bij Yachtpool, dit stelt uw aanbetaling garant.

Wie zijn wij?
Wilt u meer weten over Lastminute Sailing wie wij zijn en waarom wij denken dat u het best bij ons kunt boeken, klik dan hier!

Wat is uw voordeel door uw zeilvakantie bij ons te boeken?
Informatie en advies – U profiteert van onze kennis uit eigen ervaring van het zeilen in de Middellandse Zee en de Cariben dus vraag ons advies. We zijn blij om u te helpen met suggesties over jachten en vaargebieden.

Gratis service – Wij zijn gespecialiseerd in het samenstellen van de vakantie die bij u past en zijn trots op het geven van een hoffelijke en behulpzame service. En onze diensten zijn gratis dus u betaalt niet meer dan wanneer u direct boekt.

Meer keuze – Wij treden op als Nederlandse partner samen met charter bedrijven gevestigd in de beste zeillocaties in de wereld. Dit biedt ons een uitgebreide selectie van zeiljachten, catamarans en motorjachten voor u om uit te kiezen.

Onafhankelijkheid – Doordat wij niet gebonden zijn aan een bepaalde vloot betekend dat we u onpartijdige onafhankelijk advies kunnen geven over het beste zeiljacht.

Flexibiliteit – Het is uw vakantie en we proberen zoveel mogelijk aan uw wensen aan te passen. Indien u alleen op een zondag kunt vliegen, zoeken we de vakantie die bij u past.

Uitstekende prijzen – Met ons assortiment van zeiljachten en samenwerking met een onafhankelijke reisadviseur hebben we toegang tot de beste vliegtickets. We hebben zeilvakanties voor alle budgetten. Vergelijk onze prijzen. Financiele zekerheid – Zeilenwereldwijd is onderdeel van GoFunSailing en is aangesloten en verzekerd bij Yachtpool. Mochten wij failliet gaan dan zorgt Yachtpool ervoor dat uw vakantie gegarandeerd blijft. Wij werken alleen met charterbedrijven samen die voldoen aan onze hoge kwaliteits eisen. Veel bedrijven zijn aangesloten bij Yachtpool, dit stelt uw aanbetaling garant.

Betrouwbaarheid – We zijn ons bedrijf gestart in 2006 en hebben een goede reputatie in de charter industrie opgebouwd vanwege de kwaliteit en de vergaande service die wij aanbieden.

Gemak – Gebruik een professioneel reisagent om uw vakantie te organiseren - we kunnen naast het zeiljacht ook uw hotel, autoverhuur, waarborgverzekering en alles wat u nodig heeft organiseren.

Wie is eigenaar van de jachten en wat voor ondersteuning kan ik verwachten?
Meesten charter jachten zijn particulier bezit en ingebracht bij een professioneel charterbedrijf die de lokale voorwaarden, bureaucratie (havenmeester), verzekering, onderhoud, schoonmaak, check-ins, etc. regelen.

Er is een goede back-up service die eventuele problemen oplost. Neem contact op met de basis via de marifoon of mobiele telefoon voor technische bijstand en zij zullen u ofwel te hulp komen of een lokale agent sturen die u ontmoet in uw volgende aanloophaven. Alle jacht charter bedrijven die we gebruiken hebben 24 uur noodnummers en allen beschikken over fulltime technisch personeel op de basis.

Wat is de borg voor een zeiljacht?
Een borg is noodzakelijk voor alle charters om de mogelijkheid van schade aan het jacht, verlies van apparatuur of het te laat terug keren naar de basis te dekken. Het bedrag vertegenwoordigt het eigen risico van de verzekering voor het jacht en zal afhangen van de waarde van het jacht. Het dient betaald te worden bij het inschepen met een credit card autorisatie en wordt teruggegeven aan het einde van uw charter, verminderd met eventuele noodzakelijke aftrek voor schade toegebracht aan uw jacht of aan andere jachten.

Voor sommige jachten kunt u bij de leverancier ter plekke een verzekeringspremie betalen in combinatie met een verlaagde borg, als alternatief voor een volledige borg.
Daarnaast zijn er verzekeringsmaatschappijen die een borgverzekering bieden. Bijvoorbeeld de Deposit Insurance / waarborg verzekering van Hamburger Yachtversicherung Schomacker. Uniek aan deze verzekering is dat er geen eigen risico is!

Meer informatie daarover vindt u op een aparte pagina op één van onze sites. Ga naar de informatie over de Deposit Insurance of
ga direct naar de website van Hamburger Yachtversicherung met alle informatie en daar kunt u hem ook direct afsluiten!

Ook het Duitse Yacht-pool bied verzekeringen, onder de volgende link vindt u alle informatie over de Yachtpool verzekeringen die wij bieden, zoals de borgverzekering.

Of ga direct naar het aanvraagformulier.

Alle charter jachten zijn volledig verzekerd via watersport verzekeringen tegen verlies, beschadiging en aansprakelijkheid (derde partij) schadevergoedingen. Men verwacht dat u alle redelijke zorg zal nemen, maar in het geval van verlies of beschadiging van het jacht en de uitrusting is uw aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag van de borgsom, tenzij de schade of het verlies werd veroorzaakt door uw nalatigheid of opzettelijk beschadigen. Het is belangrijk dat eerdere zeilervaring correct wordt weergegeven op het boekingsformulier voor volledige vergoeding van eventuele risico's.
Als uw jacht is beschadigd door een ander vaartuig is het uw taak om informatie te krijgen van degenen die betrokken zijn bij het incident, waaronder een verklaring van een getuige. U moet schade in de haven melden aan de havenmeester. U zult niet aansprakelijk worden gesteld voor schade veroorzaakt door een ander jacht zolang u in staat bent om bewijs te leveren.

Wat is inbegrepen en wat is extra?
Dit is afhankelijk van het vaargebied en de vloot, hoewel we altijd in de offerte laten weten welke extra’s inclusief zijn, die verplicht zijn en welke optioneel zijn. Als u twijfelt, vraag het ons dan.

Extra’s worden gewoonlijk betaald bij het inschepen in de plaatselijke valuta, maar sommige charter bedrijven wensen betaling vooraf in Euro met de betaling van de factuur.

Extra’s zijn onder andere:

 • Terugbetaalbare borg voor het jacht en / of een verzekering om de borg te verlagen.
 • Eindschoonmaak
 • Transit log in Turkije en Kroatie
 • Cruising belastingen in BVI, Grenadines, Cuba en de Seychellen
 • Buitenboordmotor voor de bijboot
 • Genaker
 • Schipper
 • Luchthaven transfers
 • Gebruikte brandstof
 • Marina en havengelden
Vraag ons welke inclusief zijn in uw charter en welke extra’s zijn.

Zijn alle charters voor 7 dagen? Zijn alle jacht charters van zaterdag tot zaterdag?
In de Middellandse Zee zijn de meeste charters 7 of 14 dagen om bij de chartervluchten te passen. Huur van een jacht is meestal van zaterdag tot zaterdag maar sommige bases hebben een andere wisseldag, zondag of midden in de week. Echter sommige charterbedrijven bieden een afwijkende duur en / of flexibele startdata aan dus vraag het ons. Inscheping is meestal rond 5 uur in de middag op de eerste dag en u dient van boord te gaan om 9 uur in de ochtend op de laatste dag, waardoor de charterbedrijven tijd tussen de charters hebben voor reiniging en onderhoud.

In het Caribisch gebied kunt u meestal beginnen op iedere dag en huren voor elke duur, hoewel er meestal een minimum is van 5 dagen. Inscheping is meestal rond 12 uur op de eerste dag en van boord gaan is rond 12 uur op de laatste dag.

Welke kwalificaties zijn nodig om een jacht te huren?
Jachtcharter en flottielje:
Om een zeiljacht, bareboat of flottielje te huren dient de schipper in het bezit te zijn van een ICC (International Certificate of Competence) of vergelijkbaar vaarbewijs. Meer informatie over vaarbewijzen of ICC kunt u vinden op de website van het CBR, zij nemen sinds 1 januari de de examens af voor de vaarbewijzen. 
Ga naar alle informatie over vaarbewijzen of het ICC via de volgende link:
https://www.cbr.nl/nl/recreatievaart-en-privevliegers/nl/recreatievaart.htm

U dient competent te zijn in het omgaan met een zeiljacht, ankeren en afmeren in verschillende omstandigheden en in staat zijn om uw navigatie vaardigheden te gebruiken om een dag vaarplan te maken en op elk moment uw positie te kunnen bepalen. Tevens dient u te worden bijgestaan door ten minste één ervaren bemanningslid. U wordt gevraagd om een korte samenvatting van uw zeilervaring in te vullen op het crewform. Wij behouden ons het recht voor om een schipper op het zeiljacht aan te bieden op uw kosten als het charterbedrijf dit noodzakelijk acht voor uw veiligheid.
Op dit moment dient u over een ICC kwalificatie te beschikken voor het huren van een zeiljacht in alle landen. Er is nog een enkele uitzondering, neem s.v.p. contact met ons op indien u hier vragen over heeft.
Motorjacht charter:
Een ICC én aantoonbare ervaring met het varen met een motorjacht is vereist door de havenautoriteiten voor bareboat motorjacht charters.

Wanneer is een goede tijd om op een zeilvakantie te gaan?
Het vaarseizoen in de Middellandse Zee sluit aan bij de chartervluchten, die opereren van mei tot en met 31 oktober. Gelukkig valt dit samen met de beste zeilomstandigheden in de Middellandse Zee – hete, droge zomers – in tegenstelling tot hun warme natte winters van november tot maart. Mei / juni en september / oktober zijn populaire maanden als u niet gebonden bent aan de drukke schoolvakanties in juli / augustus.

In het Caribisch gebied kun je het hele jaar door varen, maar het hoogseizoen loopt van 1 november tot 30 juni, wanneer het weer perfect is om te zeilen. November en mei / juni zijn populaire maanden om de drukte te vermijden. Als u in de zomervakantie wilt gaan, ga dan zo vroeg mogelijk in juli of u kunt kiezen voor St Lucia en de Grenadines die normaal gesproken te ver naar het zuiden liggen om te worden beïnvloed door tropische stormen.

Kan ik online boeken?
Nee, we bieden u een veel ruimere keuze aan jachten dan we ooit konden geven met een online systeem.
Wel kunt u online zoeken naar beschikbare lastminutes zeiljachten per land, of

zoek naar een one-way zeilvakantie of

zoek naar een korte zeilvakantie!

Zonder enig contact met iemand is het niet altijd eenvoudig voor u om het meest geschikte zeiljacht te kiezen, op de beste plaats tegen de juiste prijs. We zijn trots op onze service, u kunt ons 7 dagen per week altijd bereiken en u betaalt niet meer voor ons advies dan wanneer u online boekt.

Uw beste zeilvakantie is die precies aan uw specifieke wensen voldoet – het zeiljacht, het vaargebied, de vluchten en de prijs. Laat ons u helpen met uw vakantie planning.

Speciale 'Corona' voorwaarden.
De volgende bijzondere voorwaarden worden gehanteerd door de meesten charter maatschappijen. Indien u reeds geboekt heeft vraag ons dan de exacte voorwaarden!

Voor reeds geboekte charters: het openstaande saldo kan meestal later betaald worden.

U kunt ook besluiten om de datum van uw zeilvakantie naar een later tijdstip in 2020 te verplaatsen. Uw betaalde saldo blijft dan natuurlijk voor u gereserveerd.
Er wordt dan op basis van beschikbare zeiljachten gekeken of hetzelfde zeiljacht beschikbaar is of dat u een ander zeiljacht kunt kiezen. Een eventueel prijsverschil zal worden verrekend.
Dezelfde kortingsregeling wordt toegepast als die van tijdens de boeking.

Sommigen charter maatschappijen bieden zelfs de mogelijkheid om uw zeilvakantie naar 2021 te verplaatsen.
Er geldt dan wel de voorwaarde dat de charter volledig moet worden betaald na schriftelijke herziening van de charterovereenkomst. Een eventueel prijsverschil in verband met een andere week of ander zeiljacht zal worden verrekend.

Houd er rekening mee dat annulering achteraf niet mogelijk is.

Bovenstaande regelingen zijn ook van toepassing in het geval er officiële reisbeperkingen gelden!

Voor nieuwe boekingen geldt mogelijk een lagere aanbetaling en betaling van de laatste termijn op een later tijdstip.

Charterbedrijven en bemiddelaars zien de toekomst positief in!
22 april hebben we deelgenomen aan een webinar voor charterbedrijven en bemiddelaars wereldwijd. Beiden partijen hebben te maken met de gevolgen van de Corona crisis. Ondanks de onzekere tijden is iedereen eigenlijk wel positief en staan in de startblokken om de klanten te ontvangen voor een heerlijke zeilvakantie. Iedereen kijkt uit naar half mei wanneer de reis restricties mogelijk opgeheven gaan worden.

Met de bemiddelaars zijn goede afspraken gemaakt hoe de zeilreizen verplaatst kunnen worden of hoe de vouchers er uit moeten zien.

Beiden partijen stellen zich zeer flexibel op om de zeilreizen kostenloos om te boeken naar dit jaar of ook volgend jaar.

De overheden van de landen waar de charterbedrijven gevestigd zijn hebben allemaal ondersteuningsmaatregelen om de bedrijven te ondersteunen. Zo geeft de Kroatische overheid bijvoorbeeld een vergoeding aan elke medewerker zodat de bedriijven minder salaris kosten hebben en dit geld in de schepen kunnen investeren. Ook is er besloten om de toeristische sector als eerste te openen, en zeker de verhuur van zeiljachten omdat dat het meest veilig is gezien de 1,5 meter eisen en frisse zeelucht.

Charterbedrijven over de hele wereld treffen voorbereidingen om na elke charter de schepen goed te kunnen desinfecteren, bijvoorbeeld desinfectie met Ozon technologie.

Al met al een goede bijeenkomst en we wilden jullie hier graag van op de hoogte stellen.

Wat moet ik meenemen op mijn zeilvakantie?
Al onze charter jachten zijn goed uitgerust voor zeilen in comfort en u kunt aan boord stappen, zonder dat u iets anders dan uw strandlaken en zonnebrand crème meeneemt.

Voor een zeilvakantie adviseren we om met weinig bagage te reizen. Wat u aan kleding nodig heeft zijn: casual – meerdere zwemkleding, parero, shorts en T–shirts en u zou een windjack en trui voor de avonden meenemen. U heeft schoenen om op de wal te verkennen en voor casual wear nodig. Het is gebruikelijk om bootschoenen aan boord te dragen omdat ze geen zwarte strepen op de boot achterlaten.

Aangezien er beperkte opslagruimte op de jachten is voor harde koffers, is het handiger om alleen gebruik te maken van zachte opvouwbare tassen voor uw bagage. Overtollige bagage of harde koffers kunnen meestal niet worden achter gelaten op de basis.
Handige items om mee te nemen:
 • licht gewicht waterdichte jas,
 • Zon hoed / pet,
 • zonnebril – met een koordje om te voorkomen dat deze overboord gaat,
 • anti-slip boot schoenen,
 • strandlaken,
 • extra theedoeken,
 • zeilhandschoenen (of tuinhandschoenen) voor anker werk,
 • mobiele telefoon en 12v autolader,
 • hoge beschermingsfactor, waterproof zonnebrandcrème. Gebruik lotions, crèmes of gels want olien kunnen gevaarlijk zijn op de boten,
 • degenen die graag zwemt kunnen beter hun eigen vinnen en duikmaskers mee nemen, hoewel deze items ook lokaal kunnen worden verkregen maar dan meestal vakantie kwaliteit,
 • reis wasmiddel en vloeibare zeep zijn altijd handig,
 • geparfumeerde plastic luierzakken zijn handig voor het WC-papier, die mogen nooit door het toilet van het zeiljacht worden gespoeld,
 • mobiele telefoons - deze werken in de landen rond Middellandse Zee (maar niet in alle Caribische landen),
 • uw eigen basis EHBO-kit, met pleisters, antiseptische crèmes etc. Wij adviseren ook zeeziekte tabletten, insectenwerende middelen, antihistaminica en iets voor maagklachten. Breng alle persoonlijke medicijnen die u nodig heeft voor de hele duur van uw vakantie.
Hoe laat kan ik aan boord van mijn jacht? Hoe werkt het als ik 's-nachts aankom?
In de Middellandse Zee zijn de zeiljachten normaal gesproken klaar voor inscheping vanaf 17.00 uur om de charterbedrijven gelegenheid te geven voor schoonmaak en onderhoud tussen de charters. Indien u eerder aan komt kunt u mogelijk eerder in de namiddag aan boord als het zeiljacht gereed is, maar dit kan niet op voorhand gegarandeerd worden. Indien u later aan komt kunt u op elk gewenst moment tijdens de avond of nacht aan boord van uw jacht en vindt de check-in de volgende ochtend plaats.
Het zeiljacht moet terug zijn op de basis vanaf 17.00 uur op de dag voordat de charter eindigt en u dient het zeiljacht te verlaten voor 09.00 uur op de laatste dag om het charterbedrijf gelegenheid te geven voor reiniging en onderhoud van het jacht tussen de charters. Als uw vlucht naar huis later is op de dag of avond kunt u uw bagage achterlaten bij de basis, terwijl u de dag doorbrengt op het strand of sightseeing.
In het Caribisch gebied is de huurperiode bij de meeste verhuurbedrijven van 12.00 uur tot 12.00 uur. Sommige verhuurbedrijven hanteren dezelfde tijden als in de Middellandse zee keer dus controleer dit vooraf.

Wat voor elektrische voorzieningen heeft mijn boot?
De meeste charter jachten hebben walstroom voorziening hoewel dit niet noodzakelijk het geval is bij de oudere jachten gebouwd voor 2003. Dit zorgt voor 220 volt netspanning, maar alleen wanneer het jacht is aangesloten op een stopcontact op de steiger. Dit zal het geval zijn in de meeste jachthavens, maar niet in veel vissershavens. De stopcontact dozen aan boord zijn meestal identiek als thuis.

Walstroom is de enige mogelijkheid om een haardroger te gebruiken - ze verbruiken te veel stroom voor de accu’s aan boord van uw eigen zeiljacht.
Alle jachten hebben een 12-volt sigaretten aansteker. Deze werkt altijd en is ideaal voor 12 volt laders, die u gebruikt in uw auto voor uw telefoon, iPod enz.
U kunt zelf een omvormer kopen die de 12 volt DC zal converteren naar 220 volt stroom, zelfs als er geen walstroom beschikbaar is. Deze zijn ideaal voor het opladen van telefoons, camera's enz. en voor de stroomvoorziening voor laptops, PDA's en computerspelconsoles die weinig stroom nodig hebben. De meeste omvormers hebben een maximum vermogen van 75 - 150 watt. Ze kunnen worden gekocht bij Dixons, Halfords, Marktplaats en andere speciaal zaken voor ongeveer 50 euro.

Meesten zeiljachten hebben een auto radio / cd-speler, maar u kunt ervoor kiezen om uw muziek via een iPod of mp3-speler af te spelen in plaats van dikke cd's. Heel weinig cd-spelers hebben een aansluiting voor mp3-spelers. Maar omdat ze allemaal een FM-radio hebben kunt u gebruik maken van een FM-zender om het signaal naar de radio van het jacht te sturen. Deze zal uw muziek vervolgens af spelen via de stereo-installatie van het zeiljacht, inclusief de cockpit speakers voor zover aanwezig. De meesten hebben voldoende bereik zodat zij kunnen worden bediend vanuit de kuip wat bijdraagt aan hun veelzijdigheid. Deze zijn ook te koop in elektronica winkels (vaak zelfs op de luchthaven) of on-line via Marktplaats voor ongeveer 30 euro.

Hoeveel kost de brandstof?
Net zoals bij een huurauto betaalt u alleen voor de brandstof die u gebruikt. U heeft een volle tank diesel bij vertrek en dient hem weer vol terug te geven. Al onze zeiljachten hebben diesel hoofdmotoren, het is niet waarschijnlijk dat u in één week op een 40 voet zeilacht meer gebruikt dan 60 liter (ongeveer € 100), maar dit hangt uiteraard af van hoeveel u de motor gebruikt, de grootte van het jacht en de zeegang die u tegenkomt. Dit is een variabele die u extra moet betalen. Zorg er voor dat u het juiste vulpunt gebruikt bij het vullen van de brandstoftank, diesel in de watertank is niet leuk!

Hoeveel bedragen de kosten voor overnachting in jachthaven, stadskade en voor anker?
Deze varieren van gebied tot gebied en van faciliteit tot faciliteit. Gewoonlijk in een jachthaven in Kroatie of Italie dient u ongeveer € 1,50 -2,00 per meter per nacht te betalen.
Er zijn over het algemeen geen kosten indien u voor anker gaat en aan land gaat met uw rubberboot, hoewel er kosten in rekening worden gebracht in Kroatie als u voor anker gaat in een haven.

In Turkije en Griekenland zijn het liggeld minimaal tot niets.
In de BVI en een aantal andere delen van het Caribisch gebied kunt u een meerboei oppikken en deze zijn meestal US $ 25 per nacht.

Kan ik de boot laten bevoorraden voordat ik aankom?
Voor de meeste basissen kunnen wij u een provisielijst sturen met keuze aan items die gekocht en opgeborgen worden op uw zeiljacht voordat u aankomt. Sommige charterbedrijven vragen een vergoeding voor deze dienst. In ieder geval is het zeker duurder dan zelf boodschappen doen en u maakt niet de lokale markten en winkels mee.

Veel charterbedrijven bieden een startpakket tegen extra kosten, zodat er een aantal basis zaken aan boord zijn wanneer u aankomt.

Wat moet ik doen als er onderweg iets kapot gaat of als ik een klacht heb?
Als er tijdens uw zeilvakantie iets kapot gaat aan de boot dan dient u direct contact op te nemen met de basemanager. U heeft zijn of haar gegevens gekregen bij de check in. Zij zullen met u bespreken hoe en waar de reparatie kan plaatsvinden. Soms is het ook handig om een foto naar de basemanager te sturen van het geen dat kapot is gegaan. Helaas is het altijd mogelijk dat er onderweg iets kapot gaat, dat kan bij nieuwe en oudere schepen gebeuren. In het contract staat binnen hoeveel tijd de schade gerepareerd moet worden alvorens u aanspraak kunt maken op compensatie.
Mocht de communicatie met de basemanager moeilijk verlopen, neemt u dan direct contact met ons op zodat wij direct kunnen bemiddelen.
Neem in geval van een aanvaring ook altijd contact op met de basemanager.
Als u een klacht heeft over de zeilvakantie. Laat het ons dan al onderweg weten. Wij zullen dan ook om fotos vragen en contact opnemen met de verhuurder. Als u ons pas na uw vakantie informeert dan kunnen wij meestal niet veel meer doen. Meldt uw klacht ook altijd ter plaatse aan de basemanager en de havenmeester.

Boek nu uw zeilvakantie !